Wat jij kan leren van ons emigratieverhaal

Toen wij besloten om te gaan emigreren naar Zweden, vond ik het heel fijn om de emigratieverhalen van anderen te lezen. Wat hadden zij gedaan, hoe was hun ervaring, welke keuzes hebben ze gemaakt en waarom? Ik was me er bewust van dat dit het verhaal van de ander was, maar ik vond het fijn om te weten waar ik mogelijk rekening mee moest houden. Daarom wil ik graag met jullie delen wat onze grootste tegenvallers waren en wat jij daar van kan leren. 

Aan het werk met een samordningsnummer

Door het importeren van onze auto had ik een samordningsnummer gekregen. Dit is een tijdelijk persoonsnummer. Ik was daar heel blij mee, want ik wist dat het dan mogelijk was om te beginnen met werken. Ik was al maanden bezig met solliciteren, dus dit was voor mij een lichtpuntje. Nou, zo makkelijk was dat helaas niet. Keer op keer werd mij door werkgevers verteld dat dit niet mogelijk was. Ik wist dat dit niet klopte, maar zij hielden stug vol dat zij mij daardoor niet aan konden nemen. Of ik hoorde helemaal niets meer. Tot ik iemand trof die zei: “ik ga het uitzoeken”. Het bleek uiteraard te kunnen. In dit soort gevallen is het altijd de vraag of de Zweden het echt niet weten, of eigenlijk niet willen. Het heeft in ieder geval geen zin om hoog of laag te springen. Zij vinden dat en daar blijven ze bij. 

Als je je persoonsnummer hebt ontvangen, kan je alles!

Het persoonsnummer is heilig. Zonder dit nummer kan je vrijwel niets. Maar alle deuren gaan open als je hem ontvangen hebt, toch? Nee, toch niet. 

Nadat we onze persoonsnummer hadden ontvangen van Skatteverket, gingen we direct naar de bank. We hadden hiermee gewacht, zodat we door deze nummers ook direct toegang zouden krijgen tot het internetbankieren. We hadden de bank van tevoren nog gebeld hierover. Eenmaal daar bleek dat toch niet het geval te zijn. We hadden namelijk nog geen Zweeds ID kaart. En zonder deze vorm van legitimatie konden ze niets. Dus we mochten nog 2x op en neer naar de grote stad om dit te regelen. Toen deze eenmaal binnen waren, was het openen van een bankrekening gelukkig een fluitje van een cent! 

Ook lukte het niet om een internetabonnement af te sluiten, na ontvangst van onze persoonsnummers. De internetaanbieder wilde een kredietcheck doen, maar dit was niet mogelijk omdat wij minder dan een jaar in Zweden geregistreerd waren.
Geen kredietcheck = geen abonnement. Gelukkig heb je altijd de mogelijkheid om prepaid internet te kopen, maar dat is een stuk duurder. Als je een huis hebt gekocht, wordt het koopcontract geaccepteerd als bewijs. Dan is het wel mogelijk om een abonnement af te sluiten, ook zonder persoonsnummer. 

Registratie bij Försäkringskassan gaat automatisch 

Als je je persoonsnummer hebt ontvangen, dan word je automatisch geregistreerd bij Försäkringskassan (het Zweedse bureau voor sociale verzekeringen). Het klopt dat je je dan niet aan hoeft te melden, maar het gaat zeker niet vanzelf. We zijn nu ruim een jaar geleden geregistreerd in Zweden, maar we hebben nog steeds geen kinderbijslag ontvangen. Na een hele tijd kregen we de vraag of we documenten aan wilden leveren. Maanden later nog een keer. Je geduld wordt dus wel even getest. Gelukkig krijg je de kinderbijslag met terugwerkende kracht vanaf het moment dat je in Zweden aangekomen bent (of er vanuit Nederland geen recht meer op hebt). 

Het zijn allemaal geen ernstige gebeurtenissen natuurlijk, maar het kunnen wel grote teleurstellingen zijn door de verwachtingen die je hebt. Dit soort dingen zijn één van de grootste ergernissen bij een emigratie naar Zweden. Het is goed om hier bewust van te zijn. Let er bijvoorbeeld op dat je alle formulieren apart invult voor alle volwassenen, ook al schrijf je heel veel dubbel op. Voor elke registratie willen ze voor iedereen een aparte aanvraag hebben. Zo voorkom je nog meer vertraging. 

En mijn grootste tip aan jou? Wees je bewust van de verwachtingen die je hebt. De kans is groot dat hetgeen wat je moet regelen niet in één keer lukt. Dat klinkt misschien negatief, maar dan kan het alleen maar meevallen. Ga niet bij de pakken zitten en laat van je horen. Blijf niet afwachten.

Er zijn waarschijnlijk ook veel dingen die wel goed gaan. Dat zijn leuke verrassingen. En gelukkig wordt er heel veel gecompenseerd door de mooie natuur. Daar hebben we tijdens het emigratieproces extra van genoten. Een wandeling in de natuur kan een wereld van verschil maken voor je gemoedstoestand. En ondanks de tegenslagen die we hebben doorstaan, hebben we geen moment spijt gehad van onze keuze om te gaan emigreren. Alle mooie dingen die we hebben meegemaakt wegen zo veel zwaarder. Focus op de dingen die goed gaan en heb vertrouwen dat het uiteindelijk allemaal lukt.