Hoe weet ik waar ik wil gaan wonen als ik ga emigreren naar Zweden?

De knoop is doorgehakt en het hoge woord is er uit: je wilt emigreren naar Zweden. Sommige mensen springen in het diepe en zien wel waar ze uit komen. Een enkeling verhuist voor de liefde. Maar het grootste deel van de mensen die naar Zweden willen emigreren, kiest bewust de regio waar zij zich willen vestigen. Maar hoe maak je deze keuze? Hoe weet je waar je wilt wonen? 

Het meest gegeven advies is: ga kijken! Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Het kost ruim 20 uur om van het zuiden van Zweden naar het noorden van Zweden te rijden met de auto. Laat staan hoeveel tijd het zal kosten om heel Zweden te bekijken. 

Maar, niet getreurd! Er zijn een aantal aspecten die al vanaf de luie stoel in Nederland bekeken en afgewogen kunnen worden. Dat heeft alles te maken met jouw wensen en plannen. Ik zal de meest genoemde punten voor je beschrijven.

Klimaat

Alle delen van Zweden verschillen van elkaar. Zo ook op het gebied van het klimaat. Kan je geen genoeg krijgen van de sneeuw of trek je je thermo ondergoed het liefst zo min mogelijk uit de kast? Wil je zo lang mogelijk profijt hebben van je moestuin of wil je wekenlang kunnen genieten van het noorderlicht? Het is allemaal mogelijk, maar niet op dezelfde locatie. 

Om je een indruk te geven, zal ik even wat cijfers naast elkaar leggen.
De gemiddelde neerslag per jaar bijvoorbeeld:

  • Zuidwestkust van Zweden: 800-1300 mm waarvan het grootste deel regen is.
  • Zuidoost en centraal Zweden: 400-600 mm. 
  • Noord Zweden: 300-400 mm waarvan een groot deel uit sneeuw bestaat.

In het zuiden van Zweden ligt gemiddeld 30 dagen sneeuw terwijl dit in het noorden van Zweden 150-225 dagen is, afhankelijk van de hoogte van het gebergte. De zomer is over het algemeen overal in Zweden even warm. Alleen is het seizoen een stuk korter in het noorden. 

Realiseer je wel dat dit slechts gemiddelden zijn. Het zijn maar cijfers. Ik was huiverig voor de korte donkere dagen en de lange winters, maar ik blijk ontzettend van de winter te kunnen genieten. Ik vind -10 in Zweden veel behagelijker dan -1 in Nederland met een gure wind. En zo donker is het nou ook weer niet met een flink pak witte sneeuw!

Natuur & omgeving 

Niet alleen het klimaat varieert in de verschillende delen van Zweden, zo ook de natuur en de omgeving. Het zuiden van Zweden is over het algemeen weids en vlak(ker). Hoe noordelijker je komt, hoe groter de hoogteverschillen. 

Elanden, beren, wolven en lynxen komen veel in Zweden voor. Mocht je kleinvee willen houden, dan is dit wel iets om rekening mee te houden. Je zal niet de eerste zijn die bezoek krijgt van een hongerig dier. Hoe noordelijker je woont, hoe meer voorzorgsmaatregelen je zult moeten treffen. 

Bevolkingsdichtheid & werkgelegenheid

Binnen Zweden zijn er grote verschillen in de bevolkingsdichtheid. Niet alleen in de verschillende delen van Zweden, maar ook binnen een provincie. Het kan veel uitmaken of je dichtbij een grote stad woont of op het platteland. De gemiddelde bevolkingsdichtheid in Zweden is 22 inwoners/km² (ten opzichte van 416 inwoners/km² in Nederland) 

Waar mensen wonen, daar is werk. Het is dus logisch dat de werkgelegenheid groter is rondom de steden. Voor een aantal beroepen is er nagenoeg altijd overal werk, zoals bijvoorbeeld de zorg en het onderwijs. Een deel van de mensen die emigreert, gaat wonen op de plek waar zij werk hebben gevonden. Maar voor een ander deel is de reisafstand naar het werk niet zo belangrijk of kunnen zij op afstand werken. Het is goed om bij jezelf na te gaan wat jouw wensen hier in zijn. Bedenk wel dat het verkeer niet te vergelijken is met Nederland. Het is veel minder druk op de weg, dus het kan minder tijd kosten om van A naar B te komen. Aan de andere kant is de maximum snelheid een stukje lager. De moeite waard om je hier in te verdiepen!

Voorzieningen

Hetzelfde geldt voor de afstand tot voorzieningen. Hoe ver wil je van een gezondheidscentrum af wonen? Hoe ver wil je rijden naar de winkel? Waar ligt voor jou de prioriteit en waar voel jij je prettig bij? Eén van de belangrijkste punten die meegenomen worden in deze overweging zijn de kinderen. In de meeste dorpen staat wel een basisschool, maar daarna is het mogelijk dat de kinderen toch een stuk verder weg naar school moeten. Voor de Zweden heel normaal, maar wij voelen ons daar misschien wat minder prettig bij. 

De conclusie is heel simpel: voor iedereen is dit anders. Iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, wensen en eisen. Wat de één doet, zegt niets over wat jij zou moeten doen. Bekijk voor jezelf en jouw gezin wat jij belangrijk vindt bij deze punten. Dan krijg je al snel een idee over jouw voorkeur voor bepaalde delen van Zweden. 

En bedenk je ook dat je niet verplicht bent om op één plek te blijven. De meeste mensen verhuizen naar Zweden omdat ze minder druk en stress willen ervaren, maar leggen zichzelf vaak op dat het meteen perfect moet zijn. Soms groeien onze plannen met ons mee of veranderen onze voorkeuren. Dat is ook oké!